2008. december 11., csütörtök

És végre valaki kimondta...

Az MTV székházának emlékezetes ostromakor Szabó Peti barátom példáját követve megfogadtam, hogy többet nem politizálok az iwiw üzenőfalán, és ehhez tartos is magam.
De történnek dolgok, melyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Még akkor is, ha az alábbiakat szándékosan nem kommentálom, a szavak maguktól is elég beszédesek.
Ha van véleményed, Te, kedves olvasó, ne fogd vissza magad...
A tények: Kiskunlacházán egy 15 éves kislány eltűnt. A Nóra keresésére induló csoport sajnos már csak a lány- valószínűleg megerőszakolt- holttestére bukkant rá.
Az alábbi beszéd a kisváros megemlékezésén Répás József polgármester szájából hangzott el. Nem akarok feszültséget kelteni, sem bűnbakot keresni. Csak elgondolkodtatni...

"Kedves fiatalok, tisztelt édesanyák és édesapák, kedves nagyszülők!

Köszöntök minden kedves jelenlévőt, Kiskunlacháza és az ország mástelepüléseiről hozzánk, közénk eljött polgártársunkat.Nehéz ma beszélni, hiszen erre a döbbenetre és fájdalomra, erre abrutális tettre nincs megfelelő szó. Mit lehet mondani egy szülőnek, akia gyermekét elveszíti? Egy élet nem érhet véget 15 évesen. Egy élet 15évesen kezdődik. Az elmúlt hétvégén valami végleg elszakadt, valamiörökre véget ért.
Emlékezni, tiltakozni és temetni jöttünk ma össze. Emlékezni azáldozatokra, tiltakozni az erőszak ellen, és véglegesen eltemetni afélelmeinket. De miért is féltünk eddig Kiskunlacházán? Tavasszal egy 11éves kislányt akartak erőszakkal elrabolni, ahol most állunk, fiatalkorúbűnözők iskolás gyermektől, több alkalommal, erőszakkal vették eltelefonjaikat,kerékpárjukat. Mindennapossá vált, hogy gyermekeket vertek meg hazafeléaz iskolából. Ismeretlen fekete autók cirkálnak iskoláink környékén. Idősemberek rettegésben élnek házaikban, mert rendszeresen atrocitások érik,leköpik, és kővel dobáljak meg őket, ellopják tőlük azt, amiért egyéleten át dolgoztak. Vannak, akik nem ismernek sem Istent, sem embert,sem törvényt.
Miért is kell nekünk demonstrálni? Azért, mert a médiumok nemdemonstrálnak. A médiumok hallgatnak. Mi csak egy mondat, egy röpke hír,néhány kérdésnyi érdekesség vagyunk a reggeli műsorokban. Családjainkat,gyermekeinket gyalázzák meg, közben a hatalom hallgat. Szomorúan hallom aparlamenti közvetítések során, hogy a Magyar Országgyűlésben egytörpepárt képviselője folyamatosan rasszista és fasiszta magyarokrólbeszél. Szomorúan hallom, hogy a romaügyi államtitkár szinte várja,követeli, hogy a romákat ért támadás során derüljön már ki, hogy magyarokkövették el a bűncselekményt. Meggyőződésem, hogy ilyen politikusoknaknincsen helyük a magyar közéletben. Egyre inkább úgy érzem, hogymagyarként másodrendű állampolgár vagyok a saját hazámban. Bennünketagyonverhetnek, meggyalázhatnak, és leköphetnek. Értünk senki sem hozlétre külön felderítő csoportot, értünk senki nem kínál fel anyomravezetőnek pénzjutalmat, a mi temetésünkre nem jön el egy minisztersem. Joggal kérdezem, kié ez az ország? Joggal kérdezem, miért nemvagyunk biztonságban, miért vagyunk hátrányosan megkülönböztetve, miért van különbség bűncselekmény és bűncselekmény között. Mindenki tudja, hogyegy békés, törvénytisztelő magyar nem szeret demonstrálni. Egytisztességes magyarnak elég a munkája és a családja. De ma mégis összekellett jönnünk, mert helyettünk senki nem mondja ki azt, amimindannyiunk szíve mélyén ott van. Aki ma ide eljött, azzal a céllaljött, hogy azt mondja: elég volt a félelemből, elég volt a bennünket érterőszakból! Féljenek az erőszakot tevők, a tolvajok, a gyilkosok!Kiskunlacházán nincs helye a erőszaknak, Kiskunlacházán nincs helye abűnözőknek, Kiskunlacházán elég volt a romaerőszakból! Kiskunlacháza ésMagyarország a békés, törvénytisztelő polgároké. Most már nem hagyjuk,hogy ellopják a javainkat, megverjék az időseket, és meggyalázzák agyermekeket! Ma még mi vagyunk többen.
Egy emberéletnek nincsen pénzben kifejezhető ára. De ki és mi védjen megminket, ha vidéken alig van rendőr, sok esetben a rendőrnek sincsbecsülete és tisztelete. A rendőrt is ugyanúgy leköpik, trágár szavakkalilletik, mint bennünket. Egy rendőr, ha intézkedni próbál valakikkelszemben, őt is rasszistának bélyegzik. A törvényeink nem értünk vannak.Ma, aki embert öl, több esetben néhány év börtönbüntetés után márszabadul. A médiumokban egy bűncselekmény alkalmával nem arról beszélnek,hogy mit szenvedett el az áldozat, hanem arról, hogy milyen jogai vannakaz elkövetőnek. Nekünk, kiskunlacházi polgároknak a családjainkbiztonsága mindennél fontosabb.
Követeljük az állandó rendőrőrs létrehozását községünkben! Követeljük agyilkosok és minden más bűnöző legszigorúbb megbüntetését, így a büntetőtörvénykönyv szigorítását is, hogy az életfogytig tartó szabadságvesztésvalóban életfogytig tartson. Kérjük, hogy a polgárőrök számára több jogotés hatáskört biztosítsanak, hiszen ha nincs elegendő rendőr, ki véd megbennünket?
Óriási a politikai elit felelőssége. Tisztelt politikus hölgyek és urak!Mi most csak kérhetünk, a döntés az önök kezében van. El kell dönteniük,hogy kiknek az érdekeit képviselik. Egy bűnözőt és egy tisztességespolgárt nem lehet egyenlő mércével mérni. A Rózsadomb környékéről könnyűítéletet mondani, de költözzenek le hozzánk, vagy azokra a településekre,ahol félelemben élnek az emberek, és akkor megtapasztalják, milyen a maimagyar valóság.
Kedves Nóri! Te odafent biztosan látod, ami ma idelent történik. Miattadés mindazokért vagyunk itt, akik áldozatai lettek egy embertelenvilágnak. Most megtesszük az első lépéseket, hogy változtassunk azon,amin nehézváltoztatni. De meggyőződésem, hogy ma elindul egy olyan folyamat, amitkövetni fognak országunk más településein is. Ma a kiskunlacházi polgárokpéldát mutatnak az egész országnak összefogásból és közös tenniakarásból. Mi most be fogjuk bizonyítani, hogy lehet békésen, némán ésméltóságteljesen kifejezni, amit szeretnénk. Mi most nem valakik, hanemvalami ellen vagyunk itt. Mi most az erőszak ellen demonstrálunk: azéletért, az életünkért.
Köszönöm, hogy meghallgattak!"

Én pedig köszönöm, hogy elolvastad...

Nincsenek megjegyzések: