2008. november 1., szombat

A vetkőző tanárnő, és a DAC-meccs...

Na, eljött annak is az ideje, mikor kissé sarkos, és szubjektív véleményt fogalmazzak meg két dologgal kapcsolatban, egyetérteni persze nem kell...
A vetkőző tanárnéni sztoriját csak nagyvonalakban ismerem: a tanárnő középiskolai diáknapok alkalmából melltartóra vetkőzött gyerekek előtt, és most megy a "monnyon le!", meg a megrontás, meg az ilyenek. Ugye?
Na: egyrészt kötve hiszem, hogy azok a középsulis srácok akkor és ott láttak életükben először nőt melltartóban. Lehetünk prűdek, álszentek, ez egészen biztos. Másrészt, az osztály a verselykiírás szerint pluszpontot kapott a tanárnő vetkőzéséért. Ismerte több tanár is ezt a bizonyos szabályzatot? Tiltakozott ellene? Gondolom nem. Akkor pedig nincs miről beszélni.
Mivel tanári diplomám van -bár a szakmámban soha nem dolgoztam-, megközelíteném a kérdést más aspektusból is. Lehet, hogy a tanárnő most aláásta a tekintélyét. De az is lehet, hogy most hatalmas "respektet" szerzett diákjainál: vagány oktató, akire lehet számítani. Talán nem csak a vetkőzésben, hanem tanuláskor, illetve magánéleti problémák esetén is. Sosem lehet tudni...
A másik: ma volt Dunaszerdahelyen DAC-Slovan Bratislava meccs. Több fórumon, illetve részben személyesen is mondták, hogy menjünk szurkolni a szlovákiai magyar csapatnak, mert az "jó buli". És hát elég sokan ráharaptak a témára, és sok magyarországi fociszurkoló is kiment, klubszínektől függetlenül. Lett is hatalmas balhé, a szlovák rendőrök nem nagyon válogattak az eszközökben, ütötték a magyar szurkolókat, ahol érték. Mindegy volt, hogy áll, fekszik, egyáltalán: magánál van-e még... A hírek haláleset lehetőségét sem zárják ki.
Rendben, aláírom: sok keresnivalója szurkolóknak az anyaországból ott nem volt. Sokan bizony csak a balhé miatt mentek ki.
De: amit a tótok megengendnek maguknak a szlovákiai magyarokkal szemben, az minősíthetetlen. Nyelvi korlátok az oktatás ellehetetlenítése... Szóval ki kell mellettük állni, és akiknek valós eszköz van/lehetne a kezében, sajnos nem használja. Mert az szerintem nem állapot, hogy a XXI. században, egy EU-országban, szlovákiai, magyar nyelvű történelemkönyvben Mátyás király mondjuk Bratislavába utazik... Grrr....
NEM! Nem vagyok revizionista. Trianonon már kár rágódni. De az állapotok normalizálásán érdemes. Mindkét oldalon...
(Ezek után már tényleg csak zárójelben: az ETO hazai pályán kapott ki a bivalyerősnek semmiképpen nem nevezhető Nyíregyházától 1-0-ra. Görbiczék viszont még tegnap a BL-ben nyertek Szkopjéban.
ISTENEM, ADD, HOGY HAMILTON HOLNAP ILYENKOR SE LEGYEN FORMA-1-ES VILÁGBAJNOK! Ámen.

Nincsenek megjegyzések: