2008. november 12., szerda

Bénakártya




Igen. Nekem is van. Mármint mozgássérült parkolási engedélyem. De én csak bénakártyának hívom. Így kétségkívül rövidebb. Mint ahogy magamra is használom a nyomorék kifejezést, ezt is annak rövidsége miatt. Tök mindegy, hogy mozgássérült, -korlátozott, vagy nyomorék, a lényeg ugyanaz: helyváltoztató mozgás címén mást adok elő, mint az "ép" emberek. (igen, a fogyatékos szlengben a "többséget" nevezzük így, jobban tetszik, mint az "egészséges", mert hát én sem vagyok beteg...) A "kedvencem" a fogyatékkal élő: erre azt szoktam mondani, hogy inkább élnék Dórival, Zsófival, Évivel -a példák többé-kevésbé kitaláltak... :) -, de egyelőre ez a bizonyos "fogyaték" az állandó partnerem...
Na, de messzire elkalandoztam. Szóval parkolási engedély. Nekem van. És ez jó. A "laikusok" ezt a dolgot hajlamosak félreérteni. Nekünk sérülteknek nem is az a fő szempont, hogy egy parkoló ingyé' van. Hanem az, hogy közel van a megközelíteni kívánt objektumhoz. (kórház, pláza, belváros, stb. ) És emellett ha megfigyeled, ezek a parkolók szélesebbek is, hogy a kerekesszékkel közlekedő emberke is könnyedén kipakolhatja magát autójából. Hidd el, ez nem egyszerű mutatvány.
Na, és a parkolási engedély tartása akkora divat lett mára, mint tinicsajok körében a diszkóleszbizés (hm, hogy ezt a hasonlatot honnan szedtem...:)). Olyan autókon látok ilyen igazolványt, hogy csak ámulok. Tőlem is meg akarták már venni 60 ezer forintért. De nem mentem bele: nem akartam lebukás esetén magyarázkodni, meg rendőrségre mászkálni. (ahogy a mellékelt ábra mutatja, ők sem járnak elő feltétlenül jó példával). Igen, és ellenőriztek is már legalább... Na, a lényeg, hogy sokszor: segédeszköz nélkül közlekedek, fiatal is vagyok, sanszos, hogy csalok. De sajnos nem... Arról nem is beszélve, hogy néha nem is merem használni a kék kártyát: nem egy autót törtek már fel miatta.
Az egész sztori egy aktuális hírről jutott eszembe: az RTL Klub egy oknyomozó riportban leplezett le korrupt hivatalnokokat, meg dílereket, akik jó pízér' segítenek hozzájutni az emberkéket az okmányhoz. A riporter elintézte, hamis orvosi igazolást, majd "bénakártyát" szerzett. Amit, a rejtett kamerás felvételekkel együtt bevitt a rendőrségre, megtéve a feljelentést is. A Yard helyett dolgozott, segített nekik, jutalma feljelentés, rabosítás lett. A büncselekmény elkövetéséhez nyújtott segítségnyújtással gyanusítják.
Ez döbbenet. A paragrafusok mögé bújva elsiklanak a lényeg felett, és hülyét csinálnak magukból. Tragikomikus...
Ja: a parkolási engedély már a Barátok köztben is téma: Iminek bassza a csőrét... Nem semmi... :)
Amúgy hallom, hogy (nem tudom, magyar vagy EU-találmány-e?) sajtórendőrség létrehozását tervezik. Ezen hatóság tagjai ellenőrizhetik a sajtósok telefonját, autóját, lakását, akár tudtuk nélkül is.
Egy nagy európai formátumó politikus jut erről eszembe: Lukasenkó...
Ebben az országban mindig történik valami???
Amúgy meg: BENNE VOLTAM AZ ETO TV-BEN!!! :D

Nincsenek megjegyzések: