2009. június 17., szerda

Jogsi- az előkészületek

Tesómmal nagyon jó kapcsolatban vagyunk egymással. Viktornak hívják, ha ezt még nem írtam volna, az azért van, mert szerintem az életben nem szólítottuk még egymást keresztnevünkön. Mindent meg tudunk egymással beszélni, és sokat köszönhetünk egymásnak.
Kevés dologgal tud kiakasztani. Az egyik ilyen az volt, amikor kb. 17 éves koromban közölte velem, hogy semmi értelme jogsit szereznem, mert nem nagyon fogja a családi autót átengedni nekem. Ismerem, mennyire autómániás, el is visz/vitt bárhová, ahova kértem, vagy szükség esetén anyu a sofőröm. A Volán szolgáltatásait is gyakorta igénybe veszem, de most már megmásíthatatlanul megérlelődött bennem a gondolat: jogosítványt szeretnék. Nem függenék annyira másoktól, kevesebb időt töltenék utazással, könnyebben ki tudnék menni szüleimhez Écsre... Szóval sok előnyét fel tudnám sorolni.
Csak ugyebár nekem ez a járásom miatt egy kicsit bonyolultabb, mint egy átlagembernek. Itt már írtam a legeslegelső lépésekről.
Vagyis a az igazi legelső lépéseket még pár évvel ezelőtt Écsen tettem meg, ahol elzarándokoltam akkori háziorvosomhoz. hogy utaljon be a szükséges vizsgálatra. De beutaló helyett lelki fröccsöt kaptam: a doki arról értekezett, hogy nekem önértékelési problémáim lehetnek, bízzak meg magamban, a lábaimban, és akkor egy normál autót is tudok majd vezetni. Ebben maradtunk, de ez az egész sajnos nem olyan egyszerű. Lehet, hogy tudnék normál autót vezetni. De a biztonság mindennél fontosabb. Ha egy barátom, kollégám, kiscsaládom, a későbbiekben talán életem párja, és kölkeim ülnek abban az autóban, amit én vezetek, akkor nem fogok hiúsági kérdést csinálni abból, hogy láb helyett kézzel adom a gázt. Ha a kezem gyorsabban, határozottabban reagál mondjuk az autópályán egy kamion mögött ez sokat jelenthet.
A vizsgálat július 28-án lesz, két órán keresztül fognak vizsgálni, ahol orvosok, és egy műszaki szakember dönti el, hogy vezethetek-e autót, és ha igen, akkor milyet.
Jó esetben automata váltós gépet vezethetek, akkor nem kell semmit átalakítani. Ha nem, akkor... Akkor az egy komoly procedúra lesz. Mert ugyebár fogom az autót, elviszem a győri egy szem olyan szervizbe, ahol olyan átalakítás készülhet, amit elfogadnak. Olyan áron, és anyagokból, amiből emberünk gondolja, nincs választási lehetőségem. Mivel ugye az autósiskoláknak nincs speciális oktatóautójuk - miért is lenne, nem éri meg fenntartani, és szerencsére kevesen vagyunk...-, a saját kocsimban kell az "anyósülést" is bepedálozni, természetesen az én költségemen, és természetesen levizsgáztatni oktatóautónak. És természetesen ha sikerül a jogsi, kiszereltet, visszaminősít... Jah, szóval izgalmas lesz...
Szerencsére "saját" ismerős oktatóm lesz, türelmes, de egyben "vagány" srác, buszsofőr és oktató, remélem, el fog vállalni.
Picit félek. Vagyis nem, csak éppen baromira tapasztalatlan vagyok. Én nem az a srác vagyok, akivel apa már kiskorában elment vezetgetni.
De akarom a jogsit- szinte azt mondom, hogy mindennél jobban, de ez nem lenne teljesen igaz... :)
Több"célom" is van vele. Hosszú idő után újra tanulnék, hasznos dolgokat. Bizonyítani is szeretnék: magamnak is, és másoknak is, hogy képes vagyok rá- mert igen, vannak kétkedők is... És igen, minden mindennel összefügg: gondolom a lányoknál is jobban hangzana, - ha mondjuk megismernék valakit -, hogy van jogsim, mint hogy "Gyere baby, menjünk Pestre, MÁV-ra, Volánra 90%-os kedvezményem van!"... :)
Vasárnap Ausztriába megyünk, ahol speciális, mozgássérültek számára átalakított autók bemutatója lesz- a Lajtán túl valahogy rugalmasabban mennek a dolgok. Ha már ott vagyunk, kis nézelődés is lesz. Csak hát - rám jellemző módon - elfelejtettem tesómtól eurót venni/kérni, amikor itthon volt, így váltanom kellett...
Szokom az új menetrendet, bár nekem szimpatikus: egyik kedvenc pizzériámba is el tudok már jutni átszállás nélkül. Meg a DAC-pályára... Ahol nyártól - jó esetben - megye I-es meccsek lesznek, mert az NB2-es jog Sopronba vándorol...
Holnap talán megkapom a dedikált ETO-pólót, pénteken pedig Kata munkahelyváltását siratjuk/ünnepeljük.
Van itt esemény, kérem szépen... :)

Nincsenek megjegyzések: